20 years together

Мартин Захариев коментира дигиталния данък и фалшивото съдържание в интернет по Bloomberg TV

17 Януари 2020

Петдесетата годишна среща на Световния икономически форум (СИФ) ще се проведе на 21-24 януари 2020 г. в Давос, Швейцария. Една от четирите глобални теми в дневния ред на световните лидери е как да бъдат управлявани технологиите, движещи четвъртата индустриална революция, така че те да са от полза за бизнеса и обществото, като в същото време минимизират рисковете за тях. В този контекст, д-р Мартин Захариев, адвокат в „Димитров, Петров и Ко.“ и правен експерт във фондация "Право и интернет", беше гост в сутрешния блок на телевизия Bloomberg, където представи своята гледна точка по последните развития, свързани с дигиталния данък и фалшивото съдържание в интернет.

Мнение на експерта е, че въвеждането на данък върху дейността на технологичните гиганти изисква наднационално решение, което да установи общи правила за всички държави. Облагането им само в отделни държави би довело до търговски конфликти и налагане на санкции, от които страдат крайните потребители.  Според адв. Захариев въпросът е сложен, защото засяга суверенното право на държавите да определят своята данъчна политика, от една страна, и свободата на бизнеса да избира мястото на данъчната си регистрация – от друга. Той изрази надежда, че принципно споразумение по темата ще бъде постигнато на предстоящата годишна среща на СИФ.

Мартин Захариев коментира също неотдавнашното решение на Фейсбук да забрани манипулираните от изкуствен интелект видеоклипове (познати като т.нар. deepfake видеа) на своята платформа, за да не бъдат използвани злонамерено в предстоящата президентска кампания в САЩ.

Цялото интервю на Мартин Захариев вижте тук.

« Предишна  Следваща »