20 years together

СОФИЯ БЕШЕ ДОМАКИН НА РЕГИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ICC&DRBF ПО РАЗРЕШАВАНЕ И ИЗБЯГВАНЕ НА СПОРОВЕ В СТРОИТЕЛСТВОТО

04 Октомври 2018

Втората регионална конференция на ICC по разрешаването и избягването на спорове в областта на строителството се състоя в София, България на 27и 28септември 2018 г. Събитието събра над 50 изтъкнати експерти и лектори, които споделиха опита си по прилагането на различни механизми и техники за разрешаване и избягване на спорове в областта на строителното право.

След успеха на първата регионална конференция на ICC България през 2017 г., второто ѝ издание беше организирано съвместно с престижната международна организация The Dispute Resolution Board Foundation (DRBF). Двама наши съдружници, адв. Методи Байкушев и адв. Бояна Милчева, членове на DRBF, се включиха активно в дебатите. Адв. Байкушев, в качеството си на Генерален секретар на ICC България, произнесе приветствена реч, в която подчерта значимостта на механизмите за алтернативно разрешаване на спорове (АРС) като арбитраж и Комисията за избягване/решаване на спорове (Dispute Avoidance/Adjudication Board – DAAB), съгласно условията на FIDIC в строителните проекти. Подобни механизми позволяват  на страните, да спестят време и средства при разрешаване на разногласия.

Методи Байкушев беше и част от панел лектори, който обсъди признаването и допускането до изпълнение на решения на DAAB и арбитражни решения в  Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Той представи някои от най-актуалните решения на българските съдилища по отношение на признаването и допускането до изпълнение на арбитражни решения и направи много интересни заключения относно възможността за признаване и допускане до изпълнение на решенията на DAAB в България.

Адв. Милчева взе активно участие в интересната симулация на реален казус, посветен на установяването на ключовите етапи и потенциалните усложнения в строителните спорове – от самото му възникване и последващото участие на страните в процедурите пред DAAB, през подаването на уведомление за неудовлетворение (т. нар. Notice of Dissatisfaction), до подаването на иск пред арбитража и търсенето на спешни обезпечителни мерки пред арбитър за неотложни случаи, съгласно Арбитражния правилник на ICC.

В допълнение, на конференцията беше обявено, че адв. Милчева става представител на DRBF за България.

Важен акцент от събитието беше представянето на г-н Улрих Копецки, Counsel, ICC International Court of Arbitration, който разкри някои актуални новини относно процедурата за отвод на членовете на Комисиите по спорове (Dispute Boards) пред ICC. През следващите месеци ICC ще публикува подробни правила по въпроса, което значително ще насърчи прозрачността и правната сигурност за всички страни, избрали да използват един от механизмите за алтернативно разрешаване на спорове (АРС) пред ICC.

 

« Предишна  Следваща »