20 years together

Стратегията на ЕС за изкуствения интелект през погледа на адв. Десислава Кръстева

11 Март 2020

Бялата книга за изкуствения интелект, която Европейската комисия (ЕК) пусна за обществено обсъждане в края на февруари, „дава категорична заявка, че Европа гледа на развитието на ИИ технологиите като на свой стратегически приоритет. Заявяват се амбициозни планове за инвестиции в това направление, целенасочени усилия в осигуряване на необходимите умения, квалификация, научен потенциал, инфраструктура и достъпни масиви от данни, за да се гарантира, че ще успее ЕС да се конкурира ефективно в тази сфера“.

Така адв. Десислава Кръстева, съдружник в „Димитров, Петров и Ко.“ (DPC) и ръководител на отдела за ИТ и защита на личните данни на адвокатското дружество, коментира пред сп. „Икономист“ предприетите от Европейския съюз (ЕС) действия за създаване на законови норми за използването на ИИ.

ЕС е първата юрисдикция, която иска да въведе комплексни правила за регулирането на ИИ. Бялата книга на ЕК представя основните рискове при използването на тази технология и възможните им проявления в различни сектори.

„Изцяло положително трябва да бъдат оценени и заявките, че ще се избягва въвеждането на твърде рестриктивна регулация, за да не се окаже тя бариера пред развитието на ИИ. Това обаче ще е много трудна за изпълнение задача“, отбелязва Десислава.

Цялата статия можете да прочетете в сайта на сп. „Икономист“.

 

Десислава Кръстева е международно признат експерт в областта на правото на информационните технологии и защитата на личните данни. Тя е Сертифициран професионалист по защита на личните данни за Европа (CIPP/E) и Сертифициран мениджър по управление защитата на лични данни (CIPM) от Международната асоциация на професионалистите по лични данни (IAPP). Председател на българската KnowledgeNet Chapter към IAPP и старши правен експерт към Фондация „Право и интернет“.

« Предишна  Следваща »