Десислава Кръстева

Съдружник
No

С технологиите в сърцето си, Десислава притежава несравним 16-годишен опит, фокусиран в сферата на правото на информационните технологии и защита на личните данни.

"Десислава има забележителен опит в темите, свързани със защита на данните, като редовно помага на местни компании в привеждането в съответствие с GDPR. Тя също така се занимава с регулаторни въпроси за международни медии и технологични компании." - Chambers Europe

Десислава Кръстева ръководи отдела по информационни технологии и защита на личните данни в DPC. Освен че е лидер на най-широко признатия екип за технологично право в страната, тя се гордее и с това, че е правен съветник на световни гиганти в енергийния, телекомуникационния, фармацевтичния и други индустриални сектори, като е консултирала технологични и трансгранични проекти от самото разработване на бизнес модела до успешното му стартиране и осъществяване на дейност.

Десислава участва в различни проекти и съветва клиенти по въпроси, свързани с онлайн търговия, електронни плащания, електронни документи, електронно управление, повторно използване на информация от публичния сектор, електронни документи и подписи. Участва активно в множество европейски проекти и е изготвяла доклади и правни становища за изкуствения интелект и транспонирането на европейската ИКТ правна рамка, и е консултирала много европейски и национални органи, включително ЕК, КЗЛД и др.

Десислава участва в основаването на българското подразделение на KnowledgeNet на IAPP и е негов пръв съпредседател. Сертифициран професионалист по поверителност на информацията и мениджър за поверителност на информацията (CIPP/E и CIPM). Заради изключителната си репутация на местно и международно ниво, тя често е канена от водещи тв предавания и медии да коментира правни и технологични теми.

Десислава ежегодно е препоръчвана от водещи международни правни справочници като The Legal 500, Chambers Europe и Who's Who Legal като водещ адвокат в областта на технолочгиното право и защитата на данни.

Публикации

Представителен опит
  • Консултира Google (включително YouTube) по правни въпроси на местно ниво, свързани със спазване на нормативната уредба, технологично право, поверителност, защита на данните, конкурентно право и много други
  • Съветва Теленор България относно защита, запазване и сигурност на личните данни
  • Консултира международна медийна компания по разнообразни регулаторни въпроси и въпроси относно защита на данните
Членства в професионални организации
  • Софийска адвокатка колегия
  • International Association of Privacy Professionals (IAPP)
Образование
  • Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Юридически факултет, Магистър по право
  • Сертифициран професионалист по защита на личните данни за Европа и мениджър за поверителност на информацията (CIPP/E и CIPM)

Езици
  • Български
  • Английски
  • Френски
Награди & признания

„Много практични насоки и бизнес мислене. Ефективна при предаване и разясняване на най-важното. Страхотно съотношение цена-качество и много лично отношение.“ - Legal 500

Специалисти в областа

This is some text
This is some text inside of a div block.